Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ Ο Θ.ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΘ ΜΑΝΟΥ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ ανέθεσε στον Θόδωρο Θεοδωρίδη τον ρόλο του γενικού γραμματέα στη θέση του Τζιάνι Ινφαντίνο!
Επιτυχία για την Ελλάδα! Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι προσωρινά  ο νέος γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ και δεν αποκλείεται να είναι και ο επόμενος πρόεδρός της . Το λέμε αυτό γιατί ως interim που τοποθετήθηκε δίπλα στο γενικός, έχει κάθε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.
Οι πληροφορίες λοιπόν επιβεβαιώθηκαν  που ήθελαν το νο 3 στην ιεραρχία της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας να αναλαμβάνει την θέση του Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου είναι ο νέος πρόεδρος της ΦΙΦΑ.
Ο Θεοδωρίδης 50 ετών, είχε ξεκινήσει από τις διεθνείς σχέσεις της Ελληνικής ομοσπονδίας και όταν ο Μισέλ Πλατινί επικράτησε στις εκλογές του 2007 στο Ντύσελντορφ, τότε εντάχθηκε πλήρως στην ΟΥΕΦΑ. Ανέλαβε μάλιστα στις 21 Ιανουαρίου του 2008  την θέση του διευθυντή των Εθνικών ομοσπονδιών .
Η φιλία του με τον Μισέλ Πλατινί αναπτύχθηκε όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει ο ίδιος στην Ολυμπία. Είχε τελειώσει το Παγκόσμιο κύπελλο του 1998  που ο Πλατινί ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής καθώς και στρατηγικός σύμβουλος του Μπλάτερ. Εκεί γνωρίσθηκαν , αναπτύχθηκε φιλία και τότε ξεκίνησαν και οι συναντήσεις τους όπου ο γάλλος παράγοντας τον εκτίμησε σε μεγάλο βαθμό.
Ο νέος γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ γυιός της Αρετής και του Σάββα (παλιός σπουδαίος τερματοφύλακας και τώρα αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού), λατρεύει την εθνική Ελλάδος και συμπαθεί την Λίντς Γιουνάιτεντ αλλά και την Ιταλική, Ίντερ , όπως και τον βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, Κακά.
STARAMOPOULOS-THEODORIDIS
ME TON MANO ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ UEFA ΣΤΗ ΝΙΟΝ 
Το 2010 κι αφού όλοι στην Ευρωπαική Συνομοσπονδία αναγνώρισαν το δύσκολο έργο που είχε αναλάβει κι έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία,   προήχθη σε αναπληρωτή γενικό γραμματέα, πίσω από τον Τζιάνι Ινφαντίνο . Και τώρα που ο τελευταίος μετακόμισε στο αρχηγείο της ΦΙΦΑ,  στη Ζυρίχη,  ως ο απόλυτος άρχων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, η Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ τον αναβάθμισε δίνοντάς του τη θέση του προσωρινού γενικού γραμματέα.
Ο έλληνας κορυφαίος  παράγων θα είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη για την λειτουργία της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας,  η οποία φέτος έχει την εποπτεία της τελικής φάσης του Ευρωπαικού πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Γαλλία, αλλά  για πρώτη φορά με την συμμετοχή 24 ομάδων. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε  που Έλληνας ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ιεραρχία της ΟΥΕΦΑ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωρίδης θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το τι μέλλει γενέσθαι,  καθώς υπάρχουν έντονες και μεγάλες πιέσεις από αρκετούς συλλόγους που επιθυμούν ριζικές αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε η χρονιά που τρέχει αλλά και περισσότερο αυτή που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες,  καθώς το 2018 λήγει η τριετής συμφωνία με τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια ανά τον κόσμο και όλοι περιμένουν να δούν τι αλλαγές θα υπάρξουν.
theodoridis
                                    Εκλογές της ΟΥΕΦΑ
Ο κ. Θεοδωρίδης όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα των προεδρικών εκλογών αρνήθηκε ότι υπάρχει κενό εξουσίας. Μπορεί ο Μισέλ Πλατινί να έχει προσφύγει στο Τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS),καθώς θέλει να αποδείξει την αθωώητά του όπως υποστηρίζει και να σβύσει αν είναι δυνατό, την ποινή αποκλεισμού του από το διεθνές ποδόσφαιρο για 6 χρόνια (είχε μειωθεί από 8 από την Επιτροπή Εφέσεων της ΦΙΦΑ). Ο Πλατινί ως γνωστόν κατηγορείται για μια πληρωμή (2, 2 εκ.ελβετικών φράγκων )  που έλαβε από την ΦΙΦΑ το 2011 για εργασία που προσέφερε ως σύμβουλος στον (πρώην) πρόεδρό της, Σεπ Μπλάτερ , πριν μία 10ετία.
Όμως όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης
 «Η UEFA έχει μια πολύ ισχυρή εκτελεστική επιτροπή και επίσης μια διοίκηση η οποία σε όλους αυτούς τους τέσσερις τελευταίους μήνες έχει λειτουργήσει πολύ καλά καθώς αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό και από τους διευθυντές που μπορούν και αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα.
Τώρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό να εκδικασθεί γρήγορα η υπόθεση στο CAS και ενδεχομένως να υπάρξει απόφαση πριν από την έναρξη του Ευρωπαικού πρωταθλήματος του 2016, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου.
Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ετήσιο Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ που αρχικά ήταν να γίνει Μάρτιο αλλά λόγω των γεγονότων της ΦΙΦΑ, μετατέθηκε για τις 3 Μαίου, στο ίδιο ωστόσο μέρος, στη Βουδαπέστη θα εξετασθεί η αίτηση του  Κόσοβου για ένταξη στην ΟΥΕΦΑ ως 55ο μέλος της . Κάτι που για πολλούς θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Ωστόσο είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολο να συμμετάσχει και στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 καθώς η κλήρωση έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Τέλος ανακοινώθηκε ότι στους δύο τελικούς , του Champions League και τυ Europa League το Μάιο, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία γραμμής, κάτι που θα ισχύσει φυσικά και στο  Ευρώ το 2016.
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής   IFFHS
Ανταποκριτής:France Football, A Bola,  Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου