Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ Η ΕΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Για απειλή κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν περάσει η διάταξη για τους προπονητές, που αφαιρεί από την ΕΠΟ την αποκλειστικότητα ως προς την εκπαίδευση και κατόπιν την πιστοποίησή τους προκειμένου να μπορούν εργαστούν ως προπονητές ποδοσφαίρου, μίλησε στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, Δ. Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στο πλαίσιο της συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις».

Από τη Βουλή απουσίαζε ο πρόεδρος, Γ. Γκιρτζίκης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ευ. Τοπολιάτης.
Οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ, υποστήριξαν:
Σαράκης (δικηγόρος ΕΠΟ): Το πρόβλημα μας τίθεται στα δικαστικά όργανα που εμφανίζονται ως πειθαρχικά όργανα. Το καταστατικό μας λέει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αποφάσεις απόόργανα εκτό ποδοσφαίρου. Έχουμε ικανά όργανα για να δικάζουν αυτές τις υποθέσεις.
Για τις ποινές στις ομάδες θέλουμε να διευκρινιστεί ότι η οικεία ομοσπονδία μπορεί να επιβάλει ποινές.

Για τι ποινές σε ομοσπονδίες στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για επιβολή τέτοιων ποινών. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί για τις ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ανώνυμε εταιρείες. Υπεύθυνη είναι η ομάδα. Να προβλεφθεί δυνατότητα να μπορούμε να πάμε στο CAS.
Mας προβληματίζουν τα άρθρα για τον έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών. Πρέπει να ελέγχονται μόνο οι επιχορηγήσεις. Είμαστε ΝΠΙΔ και χρηματοδοτούμαστε με ίδιους πόρους. Τι θα ελέγξει η πολιτεία;
Δαβάκης (Δικηγόρος ΕΠΟ): Για τους προπονητές προβλέπεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος δεν εναπόκειται σε άλλο φορέα πλην του κράτους. Είναι προβληματική η διάταξη. Προσκρούει στην αρχή της ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιρικές διεθνείς αρχές δίνουν μεγάλη σημασία. Αν ψηφιστεί πιθανόν να υπάρξουν κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η «συγνώμη» του Σαράκη
Σαράκης (για την πρόθεση αλλαγής του εκλογικού συστήματος των ομοσπονδιών): Αυτό το σύστημα να ξεκινήσει από τη Βουλή που έχει το μπόνους των 50 εδρών. Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες ας αποφασίζουν μόνες τους για το εκλογικό τους σύστημα.
Σ’ εκείνο το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής και είπε ότι υποθέτει ότι η τοποθέτηση αυτή δεν είναι η επίσημη θέση της ΕΠΟ και ειπώθηκε για να ελαφρύνει το κλίμα.

Ο δικηγόρος της ΕΠΟ ζήτησε συγνώμη και αναφέρθηκε στο θέμα που έθιξε ο Π. Κωνσταντινέαςλέγοντας: Η ΕΠΟ έχει συντάξει κανονισμό Δεοντολογίας και Επιτροπή Δεοντολογίας και έχει τακτικούς δικαστές που δικάζουν. Εμείς δεν επεμβαίνουμε στις αποφάσεις. Καλύτερα να επαναφέρουμε στο θεσμό του εξωστρακισμού. Πιέζονται πρόσωπα να αποχωρήσουν επειδή τους έχει ασκηθεί μια ποινική δίωξη.
Κοντονής: Η αγορά εργασίας δεν ρυθμίζεται από την ΕΠΟ

Για το θέμα των προπονητών ο δικηγόρος της ΕΠΟ, Δαβάκης, είπε: Το πρόβλημα παραμένει… Υπάρχει υποχρέωση από την FIFA να έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, Θα αποτελέσει σημείο τριβής στη σχέση με την ΟΥΕΦΑ και θα υπάρξουν κυρώσεις στην ΕΠΟ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει, κατά την προσωπική μου άποψη παραβίαση της σύμβασης που έχουμε υπογράψει με την UEFA. Eίναι θέμα του ποδοσφαίρου.  
Απαντώντας ο κ. Κοντονής υποστήριξε: Η διάταξη αφορά πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ ή αλλοδαπού πανεπιστημίου, που μπορούν να εργαστούν εφόσον έχουν ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Εσείς μπορείτε να συστήσετε μια σχολή που να απευθύνεται σε μη πτυχιούχους.  Πείτε ότι αποδεχόμαστε τη διάταξη και δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στη ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που εσείς συμφωνείτε. Δεν θα είναι προϋπόθεση η δική σας επιμόρφωση. Η αγορά εργασίας ρυθμίζεται από τις κείμενες διατάξεις του νόμου και όχι από την ΕΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου